Piękna i Zdrowa Kobieta | muzulmanka.pl

Weź sprawę w swoje ręce i zadbaj o to, by czuć się piękną i być zdrową. Tutaj znajdziesz wszystkie rady i opinie ekspertów, których tylko mogłabyś potrzebować. Nie zwlekaj i zacznij zdrowy tryb życia teraz.

Wino – czy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?

Wino – czy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie?


Zalety wina

Różne typy wina mogą pomagać przy różnych typach schorzeń. Picie go z umiarem może mieć wpływ na uchronienie nas przed chociażby miażdżycą, poprawić funkcjonowanie nerek, a nawet mieć pozytywny wpływ na zęby.

Wino warto pić tylko z umiarem, ponieważ wtedy pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Zalecana i optymalna dawka dziennego spożycia to 1-2 lampki wina. Dzięki temu do naszego organizmu zostanie dostarczona wystarczająco duża dawka flawonoidów, co pozwoli skutecznie zadbać o serce i naczynia krwionośne. W odróżnieniu od innych alkoholi w winie znajduje się dużo więcej związków, które mogą uchronić nas przed miażdżycą. Najistotniejszym ze związków jest resweratrol – najwięcej jest go w skórce od winogron. M.in. z tego powodu wina czerwone są dużo zdrowsze od białych. Rozsądne spożywanie wina może pozytywnie wpływać także na problemy z cukrzycą, a także nerkami (badania University of Colorado-Denver).

Wino a odchudzanie

Naukowcy z Purdue University dodatkowo twierdzą, że wino dobrze wpływa na odchudzanie https://pl.wikipedia.org/wiki/Migotanie_przedsionk%C3%B3w. Według nich zawarty w czerwonych winogronach piceatannol blokuje receptory insuliny na kształtujących się komórkach tłuszczowych, co powstrzymuje je przed rozwojem i zmianą w takie komórki, które są zdolne do magazynowania tłuszczu. Inną ciekawostką jest fakt, że zawarte w winie polifenole mogą hamować namnażanie bakterii w ustach. Dzięki temu stan uzębienia powinien się poprawić i być dodatkowo chroniony przed próchnicą. Zauważono także, że osoby pijące wino rzadziej miewają stany zapalne oraz przeziębienia.

red wine

Co warto pamiętać o winie?

Warto także zwrócić uwagę na kilka przydatnych informacji, które mogą okazać się niezbędne dla amatora wina. Ważna jest barwa wina, która zależy m.in. od odmiany winogron i wieku wina – z upływem czasu czerwone są co raz mniej wybarwione, białe natomiast co raz bardziej. Praktyka czyni mistrza, dlatego im więcej różnych win zobaczymy w kieliszku tym łatwiej będzie je ocenić i wyciągać wnioski na podstawie jego koloru. Dlaczego przed piciem mieszamy wino w kieliszku pl.wikipedia.org? Ma to na celu napowietrzenie go i wyzwolenie zapachu. To właśnie z tego powodu powinno być ono nalewane do 2/3 wysokości kieliszka. Zapach jest charakterystyczny dla szczepu, z którego pochodzi wino.

Zasady serwowania wina

Kevin Zraly, szef Szkoły Wina, sugeruje żeby poświęcić aż minutę aby poznać smak wina. Jest to spowodowane tym, aby wszystkie kubki smakowe „poczuły” ten smak. Jeśli używamy wina do posiłku np. obiadu czy kolacji to w pierwszej kolejności powinno być podane wino białe a następnie czerwone. Oczywiście warto zapytać na jaki trunek mają ochotę nasi goście. Istnieją także pewne zasady co do powiązań typów wina z różnymi posiłkami i tak na przykład do białych mięs i ryb podajemy wino białe, natomiast do czerwonych mięs, tłustych serów, dziczyzny i innych ciężkich dań należy podać wino czerwone jaki. Z deserami najlepiej komponują się wina słodkie.

Pomimo, że wydawać się to może niegrzeczne, to pierwszy kieliszek wina powinien napełnić sobie gospodarz, aby sprawdzić czy jest ono dobrej jakości lub czy nie znajdują się w nim kawałki korka. Wino należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a butelka najlepiej jak będzie leżeć lub będzie skierowana korkiem w dół. W innych ułożeniach korek może po prostu wyschnąć i powietrze zepsuje wino. Warto także zwrócić uwagę na temperaturę trunku, wina różowe i wytrawne białe powinny być schłodzone (ale nie zmrożone), słodkie białe natomiast w temp. około 15°C, a czerwone w temperaturze pokojowej.

Panuje powszechne przekonanie, że wino im starsze tym lepsze, oczywiście są takie wina, ale większość jednak powinna być spożyta w ciągu roku od butelkowania. Tylko mniej niż 1% win może być przechowywana dłużej niż 10 lat.

Rate this post