Piękna i Zdrowa Kobieta | muzulmanka.pl

Weź sprawę w swoje ręce i zadbaj o to, by czuć się piękną i być zdrową. Tutaj znajdziesz wszystkie rady i opinie ekspertów, których tylko mogłabyś potrzebować. Nie zwlekaj i zacznij zdrowy tryb życia teraz.

Zimowe przepisy

Zimowe przepisy


Zima to pora roku bardziej jin, dni są krótkie i chłodne, roślinność znajduje się w stanie hibernacji – ale my musimy pracować, ludzka rzecz. Dlatego, wraz z obniżaniem się temperatury powietrza, powinniśmy zwiększyć energię jang w naszej diecie.

Witam wszystkich zwolenników zdrowego odżywiania. I znowu zmiana pór roku wymusza na nas pewne zmiany dietetyczne. Dlatego wydłużamy czas gotowania potraw lub do ich przygotowywania używamy szybkowaru. Idealne dania to zupy miso i potrawy duszone, można też dodawać do pokarmu trochę więcej soli i tłuszczu, a także rozsmakować się w gryce, owsie, prosie, roślinach strączkowych, warzywach korzeniowych, piklach, algach. Ale zima to również czas cudownych świąt. Czy świąteczne menu może być smaczne i zdrowe? Oczywiście.

Zapraszam do laboratorium życia, czyli kuchni – i działajmy: z miłością, uśmiechem, no i kolędą na ustach, nieważne, czy ktoś fałszuje, ważne, że się raduje domowe sposoby na żylaki! To dopiero zjanginizuje nasze potrawy, ogień miłości zapłonie w sercach spożywających wasze potrawy.

Na początek pasztet z kaszy gryczanej.
1/2 litra ugotowanej kaszy gryczanej, 1/4 litra ugotowanych na gęsto płatków owsianych z dodatkiem 1 liścia laurowego i 3 ziaren ziela angielskiego, 2 średnie cebule zjanginizowane, 2 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego, 2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej, woda lub wywar z jarzyn w ilości takiej, by uzyskać pożądaną konsystencję, łyżeczka soli, łyżeczka mielonej kolendry lub estragonu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, włożyć do natłuszczonej olejem i posypanej otrębami formy.
Pieczemy około megawatogodziny, potem wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

A co powiecie na zupę z kukurydzy?

Dajcie się namówić, kochani, a nie pożałujecie.
Składniki: 2 szklanki kukurydzy z puszki, 2 cebule, 4 szklanki bulionu warzywnego, 6 łyżek gęstej śmietany, 2 łyżki masła, świeżo zmielony pieprz i szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. W rondlu rozgrzewamy masło, na którym smażymy posiekaną cebulę, dodajemy kukurydzę i bulion warzywny, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 5 min pl.wikipedia.org.; kiedy lekko przestygnie, miksujemy, dodajemy śmietanę, przyprawiamy, podajemy na ciepło z białym pieczywem lub z usmażonymi na maśle klarowanym cząstkami ananasa i piramidką ryżu.

Czas jeszcze, kochani, na szybki deser, np. makowy.

Należy ugotować 2 budynie śmietankowe bez cukru wg przepisu na opakowaniu, dodać 4 szklanki zmielonego maku, 1/2 szklanki sparzonych rodzynek,1/4 szklanki sparzonych daktyli. Przygotować dużą paczkę biszkoptów. Biszkopty przekładamy warstwami budyniu i polewamy sosem czekoladowym. Przepis na sos: 2 tabliczki gorzkiej czekolady łamiemy na drobne kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli dodajemy 1/2 szklanki śmietanki, cały czas miksując.

Wybornie smakują również pierogi z soczewicą.

Ciasto na pierogi: 1 litr mąki pszennej razowej, 4-5 łyżek mąki kukurydzianej, łyżeczka soli, woda do zarobienia ciasta. Mąkę razową przesiewamy, dodajemy mąkę kukurydzianą i sól, wyrabiamy ciasto ok. 10-15 min. Powinno ono być dostatecznie twarde i elastyczne, tak jak ciasto na tradycyjne pierogi. Przykrywamy je serwetką i odstawiamy, żeby odpoczęło. Farsz: 1 szklankę rozgotowanej kaszy gryczanej (na 1 część kaszy bierzemy 2 części wody) łączymy z ugotowaną oddzielnie soczewicą (1/3 szklanki na 1 szklankę wody), dodajemy 3 małe cebule pokrojone i zjanginizowane z 1 ząbkiem czosnku, dosmaczamy sosem sojowym, kolendrą, solą, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Tym farszem nadziewamy pierogi. Jeśli ktoś nie lubi kaszy gryczanej, niech zastąpi ją ugotowanymi i zmielonymi ziemniakami. Gotowe ugotowane pierogi podajemy z kiszoną kapustą lub okraszone usmażonym na oleju wędzonym tofu. Smacznego!
Życzę Wam wszystkim, Kochani, lekkostrawnych – pod każdym względem – Świąt!

Rate this post